پسوریازیس | علائم و راه های درمان
پسوریازیس یکی بیماری پوستی است که در آن بخش هایی از پوست دچار قرمزی شده و پوسته ریزی می کند . این بیماری مزمن است و گاهی سالها طول می کشد. در مراحلی از بیماری شدت پوسته ریزی بسیار بالاست.
بیماری پسوریازیس چیست؟
پسوریازیس یک بیماری مزمن پوستی است. این بیماری به شکل قرمزی و پوسته ریزی شدید در نواحی پوست ظاهر می شود. شدت پوسته ریزی به حدی است که لایه ضخیمی از پوست بسیار کلفت در محل تشکیل می شود. مناطق پوستی که معمولا درگیر می شود عبارت است از پوست سر ، زانو ، آرنج و ناخن ها.
بیماری پسوریازیس به نام بیماری صدف پوستی هم معروف است. پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی پوستی است که با خارش و التهاب پوست همراه است. این بیماری در صورتی که درمان نشود می تواند خطرناک باشد. امکان تشدید بیماری پس از بهبود نیز وجود دارد. سلول های درگیر در ناحیه پسوریازیس پوست چرخه زندگی سریعی دارند و با سرعت زیاد تولید می شوند. این مساله بخاطر ارسال سیگنال های نادرست از طرف سیستم ایمنی بدن است. نکته قابل توجه این است که پسوریازیس واگیردار و مسری نیست.
علت بیماری پسوریازیس چیست؟
دلیل بیماری پسوریازیس وراثتی است.یعنی عمل بیماری از بدو تولد در ژن فرد وجود دارد. ولی با اینحال بروز بیماری قطعی نیست. بروز بیماری تحت تاثیر عوامل دیگری هم می تواند باشد. عواملی همچون عفونت، تحریکات موضعی، داروهای خاص، آسیب پوست، آب و هوا، سیگار، الکل و استرس.
فاکتورهای تشدید کننده
- مصرف سیگار
- استفاده از داروها مثل بتابلوکرها
- عفونت ها مانند گلو درد استرپتوکوکی چرکی
در افرادی که دچار پسوریازیس هستند هر گونه آسیب رسانیدن به پوست (مانند زخمی شدن پوست و حتی گاهی یک خراش کوچک پوست) می تواند موجب شروع علایم پسوریازیس در منطقه آسیب دیده شود. به این حالت اصطلاحاً پدیده کوبنرمی گویند. لذا توصیه می شودکه از آسیب رسیدن به پوست در پسوریازیس اکیداً خودداری شود.
اگر چه در بیماری پسوریازیس پوست سر شدیداً دچار التهاب می باشد ولی این بیماری موجب ریزش مو نمی شود. ریزش مو فقط زمانی مشاهده می شود که فرد مبتلا برای برداشتن پوسته های سر خیلی تقلا کرده و سعی کند که همه آنها را دربیاورد.
علائم پسوریازیس
علائم بیماری در افراد مختلف می تواند فرق داشته باشد. از علامت های شایع پسوریازیس می توان لکه های قرمز را نام برد. لکه هایی که با فلسهای ضخیم نقرهای رنگ همراه است. از دیگر نشانه های بیماری پوسته پوسته شدن نقاط کوچک، ایجاد پوست خشک و ترک خورده با احتمال خونریزی، خارش، سوزش و درد، ناخنهای ضخیم حفره دار یا شکسته شده؛ مفاصل متورم و سفت می باشد.
تفاوت پسوریازیس و درماتیت سبوره
بررسی علائم پسوریازیس و درماتیت نشان می دهد که این دو بیماری متفاوت از هم هستند. هر چند گاهی فرد همزمان به هر دو بیماری مبتلا می باشد. همین مساله باعث تشدید علائم هر دو بیماری می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص درماتیت سبوره کلیک کنید. شایان ذکر است که درماتیت سبوره به نام درماتیت سبورئیک نیز شناخته می شود.
راههای درمان پسوریازیس
در ابتدای این مقاله گفتیم که پسوریازیس در صورت درمان نشدن می تواند خطرناک باشد. این بیماری می تواند باعث افزایش چربی، افزایش قند خون، سکته قلبی و بالا رفتن اسید اوریک خون در فرد مبتلا شود. ابتدایی ترین درمان ها برای این بیماری، موضعی هستند. یعنی در محل بروز بیماری و به صورت موضعی بر روی پوست انجام می شود. در برخی مواقع کل بدن درگیر بیماری می شود. در این حالت درمان موضعی چندان موثر نخواهد بود. پزشک بایستی از درمان های سیستمیک و داروهای خاص استفاده کند. متاسفانه این بیماری درمان قطعی ندارد و درمان های کنترلی هستند.
متاسفانه افراد به دنبال درمان خانگی پسوریازیس و یا درمان گیاهی آن هستند. بایستی بگوییم که علیرغم اینکه منشا داروها گیاهی است ولی شما بایستی به پزشک مراجعه کنید. برنامه درمانی مدون و علمی بیشتر از هر چیز دیگری می تواند به شما کمک کند.
بیشتر بخوانید : اگزما و راه های درمان آن
درمان پسوریازیس پوست سر
برای درمان می توان از فرآورده های موضعی مانند کورتون، آنترالین، ترکیبات شبیه ویتامین D3 و اسید سالیسیلیک استفاده کرد. در مواردی تزریق آمپول تریامسینولون استوناید به داخل ضایعات نیز مفید است. شامپوهای حاوی تارو یا اسید سالیسیلیک در بهبودی بیمار بسیار مؤثر می باشند.
همانگونه که گفتیم در حال حاضر درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. ولی خوشبختانه با اقدامات درمانی می توان بسادگی علایم بالینی آن را تحت کنترل در آورده در آرود. نظر به مزمن بودن پسوریازیس و عدم وجود درمان قطعی برای آن لازم است که پس ازکنترل علایم بیماری استفاده از شامپو برای همیشه ادامه داشته باشد. ما در این قسمت اسامی داروهیا مختلفی را بیان کردیم. لطفا بدون مشورت و نظر پزشک از داروها استفاده نکنید.
.
ارتباط بیماری با کاشت موی طبیعی
درصورت وجود ضایعات پسوریازیس در منطقه دهنده مو (پشت سر، سینه پشت و شکم) بهتر است که تا بهبودی کامل ضایعات برداشت مو از این قسمت ها انجام نشود.
بدلیل اختلال در سد دفاعی پوست در این بیماری و افزایش احتمال ورود باکتری ها به پوست، میزان شیوع این عفونت ها در بیماران پسوریازیس که تحت کاشت موی طبیعی قرار می گیرند بیشتر از حد نرمال است.
وجود پدیده کوبنر در پسوریازیس هم مشکل ساز است زیرا با برش پوست در منطقه دهنده مو و یا ایجاد سوراخ در منطقه گیرنده مو احتمال تشکیل ضایعات جدید بیماری در این مکان ها می رود. البته شیوع پدیده کوبنر در کاشت مو در پسوریازیس کمتر از موارد مشابه است که دلیل آن مصرف کورتون در جریان کاشت موی طبیعی است.
در صورت وجود خارش شدید ممکن است تحریک مکانیکی پوست سر و آسیب رسیدن به ساقه موها موجب شکسته شدن آنها و تشدید ظاهری طاسی آندروژنتیک شود. در ضمن اگر سر فرد خارش داشته باشد ممکن است قسمت پیوند زده شده رانیزبخاراند. این امر احتمال بیرون در آمدن موهای تازه کاشته شده را افزایش می دهد.
در مورد احتمال بروز پدیده کوبنر (با وجود کم بودن شیوع آن)نیز بایستی با بیمار در جلسه مشاوره صحبت شود. کلینیک آرا سیما با کادر مجرب پزشکی بهترین مشاور شما برای اقدام به درمان بیماری است.